Energetska efikasnost u zgradarstvu

Elaborat o energetskoj efikasnosti

Želimo da Vas obavestimo da je 01.10.2012. godine na snagu stupio "Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada", isti je objavljen u "Službenom glasniku RS" br. 69/2012. od 20.07.2012. godine.

Ovim pravilnikom definisani su uslovi, sadržaj i način izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima objekata.

Elaborat o energetskoj efikasnosti izrađuju licencirani inženjeri čiji spisak možete naći na sajtu Inženjerske komore Srbije.

Elaborat je obavezan deo tehničke dokumentacije koju treba priložiti za dobijanje odobrenja za izgradnju.

Pored odobrenja za izgradnju Elaborat Vam omogućava da dobijete i upotrebnu dozvolu pri tehničkom prijemu objekta. Bez Elaborata o energetskoj efikasnosti nije moguće dobiti odobrenje za izgradnju, upotrebnu dozvolu, uknjižiti objekat na Vaše ime, staviti hipoteku na isti ukoliko želite da podignete kredit.

Upotrebom YTONG Termobloka plus 30cm debljine, ostvaruje se traženi minimum U koeficijenta koji iznosi U=0,3W/m²K i to bez dodatne termoizolacije.

Ukoliko se odlučite za stepen više, YTONG Termoblok plus 37,5cm debljine, ima koeficijent prolaska toplote U=0,24 W/m²K.

Xella Srbija postala članica Saveta za zelenu gradnju Srbije

Xella Srbija d.o.o. postala je članica Saveta za zelenu gradnju Srbije.

Savet za zelenu gradnju Srbije osnovan je 2010. godine u Beogradu, sa ciljem da pomogne razvoj održive gradnje u Srbiji i uvede sistem LEED sertifikacije – Leadership in Energy and Environmental Design, standard zelene gradnje koji se primenjuje u preko 100 zemalja širom sveta.

Svrha Saveta za zelenu gradnju u Srbiji je da podstiče i sprovodi promene u načinu planiranja i gradnje građevinskih projekata, sa ciljem održivosti, a uzimajući u obzir interese onih koji koriste objekte, očuvanje okoline, društvenu odgovornost i ekonomsku isplativost.

Savet za zelenu gradnju Srbije deluje uz podršku svetskog saveta za zelenu gradnju "Green Building Council", a članice su renomirane kompanije iz različitih područja, koje svojim delovanjem podržavaju različite koncepte i oblike zelene gradnje, a među kojima se svakako nalazi i Xella Srbija d.o.o.

YTONG materijali ispunjavaju standarde koji omogućavaju objektima da budu LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikovani. LEED standardi definišu propise za gradnju objekata koji su ekološki i održivi, bilo sa tačke potrošnje energije, bilo sa tačke potrošnje svih prirodnih resursa uključenih u proces realizacije.

Uzimajući u obzir da je delatnost Xella Srbije doo proizvodnja energetski efikasnog i ekološkog materijala za gradnju YTONG, članstvo Xalla Srbije u Savetu za zelenu gradnju Srbije je u potpunosti u skladu sa misijom i vizijom kompanije - ušteda energije i očuvanje prirodne sredine.

www.serbiagbc.org

Svetski dan energetske efikasnosti

Povodom Svetskog dana energetske efikasnosti, 5. marta 2009. i 2010. godine organizovani su seminari koji su imali za cilj da dodatno informiše stručnu javnost o novim trendovima u gradnji, ali i o perspektivi pojedinih građevinskih materijala u svetlu standarda ENERGETSKI EFIKASNE I PASIVNE GRADNJE.

Od svetski priznatih eksperata na području energetski efikasne gradnje, saznajte više o globalnoj zaštiti klime i detaljima protokola iz Kyota, kao i o mogućnostima uštede energije u industriji i građevinarstvu uopšte.

Arhitekte i inženjeri građevinarstva u Srbiji a i šire, uskoro će se suočiti sa potrebom rekonstrukcije postojećih objekata i projektovanja novih u skladu sa standardima pasivne gradnje i to ne samo zbog novog sistema uštede skupocenih energenata, već i zbog kvalitetnijeg i udobnijeg življenja građana Srbije.

Ovde možete da preuzmete stručna predavanja sa seminara.