Energetski savetnik

Elaborat o energetskoj efikasnosti

Želimo da Vas obavestimo da je 01.10.2012. godine na snagu stupio "Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada", isti je objavljen u "Službenom glasniku RS" br. 69/2012. od 20.07.2012. godine.

Ovim pravilnikom definisani su uslovi, sadržaj i način izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima objekata.

Elaborat o energetskoj efikasnosti izrađuju licencirani inženjeri čiji spisak možete naći na sajtu Inženjerske komore Srbije.

Elaborat je obavezan deo tehničke dokumentacije koju treba priložiti za dobijanje odobrenja za izgradnju.

Pored odobrenja za izgradnju Elaborat Vam omogućava da dobijete i upotrebnu dozvolu pri tehničkom prijemu objekta. Bez Elaborata o energetskoj efikasnosti nije moguće dobiti odobrenje za izgradnju, upotrebnu dozvolu, uknjižiti objekat na Vaše ime, staviti hipoteku na isti ukoliko želite da podignete kredit.

Upotrebom YTONG Termobloka plus 30cm debljine, ostvaruje se traženi minimum U koeficijenta koji iznosi U=0,3W/m²K i to bez dodatne termoizolacije.

Ukoliko se odlučite za stepen više, YTONG Termoblok plus 37,5cm debljine, ima koeficijent prolaska toplote U=0,24 W/m²K.

Dobrom toplotnom izolacijom spoljašnjeg zida štedimo energiju

Kod izgradnje novih - energetski efikasnih objekata, jako je bitan je proces projektovanja kao i dobro poznavanje termičkih svojstava građevinskih materijala kako bi se unapred sprečilo nastajanje termo-mostova. Kod objekata "starije" gradnje iz vremena kada se njihova energetska efikasnost nije razmatrala, preporučuje se "energetska obnova" u skladu s novim tehničkim propisima, tj. tehnička dorada u smislu zamene starih prozora, dodatna izolacija spoljnog zida, obnova fasade i slično.

Da bi se utvrdio kvalitet termoizolovanosti neke zgrade, najčešće se koristi tzv. "termovizijsko" snimanje te zgrade. To je brz, povoljan i efikasan metod, kojom se određuju toplotno-energetske karakteristike neke zgrade.

Rezultat termografskog snimanja je "termograf", koji u sivim tonovima ili u nekom spektru boja daje sliku infracrvenog (IC) zračenja iz zgrade čime otkriva kritična, slabije izolovana mesta na njezinoj površini gde je gubitak energije najveći. Spektar različitih boja daje informaciju o različitim intenzitetima zračenja na površini zgrade i precizno otkriva kvalitet izvedene izolacije različitih termomostova. Tako se utvrđuje kvalitet omotača cele zgrade u vidu termoizolaicje kako njenih pojedinih delova (zidova, serklaža, prozora, vrata i dr.).

Snimanja se obavljaju posebnom termovizijskom kamerom koja registruje infracrveno zračenje, a koje emitiraju sva tijela ovisno o njihovoj temperaturi.

Prema zakonu zračenja crnog tela, termografija omogućava "gledanje" objekata bez vidljivog osvetljenja. Količina zračenja se povećava s temperaturom, pa se tako topli objekti na tim snimkama dobro ističu u odnosu na hladniju pozadinu, a ljudi i toplokrvne životinje postaju lako vidljivi u odnosu na okolinu, danju i noću.

Spektar boja kreće se od žute do crvene koje iskazuju područja velikog gubitka toplotne energije, te od ljubičaste do plave što podrazumeva područje slabijeg intenziteta prolaska toplotne energije i smatra se dobro izolovanim delom objekta.

Termokamera pokazuje prednost

Termovizijska kamera snima toplotu na površini zida i prikazuje je u raznim bojama. Pomoću tih boja vidimo na snimku kuće gde toplota izlazi iz objekta.

U prikazu termovizijske kamere direktno se vidi prednost YTONG-a u vidu sprečavanja horizontalnog, ali i vertikalnog gubitka energije.

Ovo je razlog zašto YTONG realno sprečava mnogo veći gubitak toplote, iako drugi materijali po normativnom proračunu pokazuju iste termičke karakteristike.

Sa YTONG -om ostvarite niže troškove za grejanje i hlađenje – i do 50%

Jedan od najzahvalnijih građevinskih sistema za postizanje energetski efikasnog, niskoenergetskog ili pasivnog standarda gradnje kuće je YTONG sistem gradnje. Zbog izvanrednih termoizolacionih svojstava YTONG građevinskog materijala YTONG Termoblok 30 cm ima Koeficijent prolaza toplote = "U" vrednost 0,30 W/m2K, a za Termoblok 37,5 cm, U = 0,24 W/m2K ) i nije mu potrebna dodatna termoizolacija. YTONG Vam omogućuje gradnju porodične kuće vrhunskih performansi:

  • u kućama građenim YTONG-om, temperatura prostora je tokom cele godine optimalna što se na kraju oseti na kućnom budžetu – boravak u kući i leti i zimi je prijatan
  • takve kuće štede i do 50 % energije za grejanje zimi i hlađenje leti
  • kuće su vrhunski zaštićene u slučaju potresa i požara
  • zbog značajnih ušteda u troškovima grejanja i hlađenja za vreme eksploatacije objekta, YTONG kuća je dugoročno isplativija od bilo koje druge kuće građene klasičnim sistemima (opekom, drvetom)!

YTONG sistem gradnje je gradnja sa više prednosti!

Svojom odličnom toplotnom izolacijom i mogućnošću da osigura optimalan odnos temperature i vlažnosti u prostoru omogućava zdrav životni prostor i ugodan boravak u YTONG kući.

Zašto je to tako?

Pre postavljanja fasade na kuću zidovi od YTONG građevinskog materijala ne moraju se dodatno izolovati pa se stoga s pravom kao njihova najveća prednost i posebna karakteristika ističe TERMOIZOLACIJA u osnovnom zidu.

Tehnologijom izrade bloka dobija se specifična struktura bloka koja sadrži milione vazdušnih pora koji kao vrhunski termoizolatori, uspešno zadržavaju TOPLOTU TAMO GDE VI ŽELITE – leti izvana, a zimi unutar Vašeg doma!