Fono koncept

Bučne komšije, buka iz susedne sobe, neprijatni odjeci iz hodnika? Ukoliko smo joj često izloženi buka nam može ugroziti zdravlje i rezultirati nervozom i hroničnim umorom što direktno utiče na našu produktivnost u toku dana.

Dobitna kombinacija pronađena je u inovativnom FONO konceptu kompanije Xella, koji efikasno “upija” buku koja dolazi iz unutrašnjeg okruženja i sprečava njeno širenje, obezbeđujući na taj način zdraviji, mirniji i kvalitetniji svakodnevni život u stambenom ili poslovnom prostoru. 

Osim što efikasnom zvučnom izolacijom štiti zdravlje ljudi, FONO koncept osmišljen je istovremeno i tako da projektantima olakša izbor materijala u fazi projektovanja, nudeći im sistem pregradnih zidova koji, pored zahteva za zvučnom izolacijom, ispunjavaju i zahtev za koeficijentom prolaza toplote U, prema propisanom Pravilniku o energetskoj efikasnosti zgrada.

Ytong Fono - Pobednik u borbi protiv decibela!

Ytong Fono blok je zvučni termo blok, koji  obezbeđuje efikasno i sistemsko rešenje protiv buke unutar stambenog i poslovnog prostora. Sa Ytong Fono blokom dimenzija 20 i 25 cm postiže se zvučna izolacija u visini do 55 dB što je iznad propisanih normi (52 dB). U isto vreme zadovoljava se i traženi koeficijent toplotne provodljivosti „U“, prema Pravilniku o energetskoj efikasnosti zgrada, bez dodatne termoizolacione ploče. To je potpuno nov koncept za pregrade, kada su u pitanju zidarski radovi na objektu, koji zadovoljavaju sve standarde propisane aktuelnom regulativom.

Pored debljina 20 i 25 cm, Ytong Fono blok proizvodi se i u tanjim formatima 12 i 15 cm. 
Svaka navedena dimenzija ima svoje preporučene pozicije ugradnje shodno potrebama i karakteristikama prostora. Tako se, primera radi, za izolaciju unutar same stambene jedinice preporučuje Ytong Fono blok debljine 12 i 15 cm, dok se blokovi debljina 20 i 25 cm uglavnom koriste za zvučnu izolaciju između dva stana ili stana i hodnika.

Preporučene pozicije

preporucene pozicije

Silka - Vrhunska zvučna izolacija

Najnovija formula ovog inovativnog sistemskog rešenja za zaštitu od buke unutar stambenog ili poslovnog prostora krije se u kombinaciji Ytong Fono blokova i Silka blokova koji zajedno pružaju najefikasniju zvučnu izolaciju unutar stambenih jedinica, i to u tri najbitnije pozicije:

  • Zvučnu izolaciju između dva stana;
  • Zvučnu izolaciju između stana i hodnika;
  • Zvučnu izolaciju unutar same stambene jedinice.
silka-multipor-2
silka-multipor

Multipor - Vrhunska termoizolacija

Kako biste ovo rešenje što lakše prilagodili različitim potrebama i karakteristikama prostora, možete koristiti i Multipor za dodatno unapređenje termoizolacionih svojstava objekta. Multipor termoizolacione ploče su potpuno prirodan materijal, mineralnog sastava, koji ne gori i zahvaljujući tome, moguće ga je primeniti na svim pozicijama objekta. Multipor termoizolacione ploče mogu se koristiti za termoizolaciju spoljašnjih zidova, ali i unutar stana za toplotnu izolaciju plafona, zidova sa unutrašnje strane ili izolaciju zidova ka hodniku.

FONO koncept nudi jasnu formulu – prirodni materijali za prijatan dom koji je adekvatno termo i zvučno izolovan. Upotreba FONO koncepta omugućiće Vam da uživate u miru i komforu Vašeg doma, a da pri tome čujete samo one zvuke koje želite!