Prednosti YTONG-a

Zašto izabrati YTONG blok?

  • Odlična termoizolacija - štedite tokom eksploatacije objekta na grejanju i hlađenju
  • 2,5 puta brža gradnja - štedite prilikom izvođenja radova
  • Veća neto površina gotovog objekta - nema gubitka prostora zbog potrebe za dodatnim termoizolacijonim slojem
  • Ušteda na obradi zidova - nije potrebno malterisanje unutrašnjih zidova
  • Veći komfor u Vašem životnom prostoru - bolja mikroklima

Idealan termoblok

YTONG termoblok svojom poroćelijastom strukturom materijala sa hiljadu malih vazdušnih ćelija poseduje odlične termičke karakteristike i zbog toga se YTONG zid zida bez dodatne termoizolacije. YTONG ima manji koeficijent toplotne provodljivosti Lambda od svih ostalih materijala za zidanje zidova (λ10dry = 0,084) što mu daje prednost u odnosu na ostale materijale za zidanje i zbog toga sa spoljne strane YTONG zida nije potrebno stavljati stiropor, mineralnu vunu ili malterisati termo-malterom.

YTONG zid ne zahteva dodatnu termo oblogu, već termoizolaciju predstavlja sam YTONG materijal. Odlična toplotna izolacija koju osigurava YTONG Termoblok omogućava veliku uštedu energije prilikom grejanja zimi, odnosno hlađenja leti.

Uporedite i sami...

Brža gradnja

YTONG sistem gradnje detaljno je osmišljen. Velike dimenzije blokova, kao i zidanje malterom u tankom sloju (lepkom) omogućavaju vrlo brzu gradnju. Premošćavanje prozorskih i otvora za vrata, upotrebom YTONG "U" elemenata, izvodi se bez dodatne oplate, pa se rok za izgradnju objekta znatno skraćuje.

Gradnja objekata YTONG sistemom biće 2,5 puta brža nego kod gradnje klasičnim materijalom (giter blokom).

Vreme izgradnje objekta površine 80-120 m2:

  • Zidanje YTONG zidova za 5-6 dana.
  • Vreme izgradnje objekta sa YTONG zidovima, od temelja do useljenja, za 35-40 dana.

 

 

 

Ušteda na obradi zidova i veća neto površina

Veća neto površina Pošto se YTONG blok izrađuje sa velikom preciznošću, dobija se kvalitetan zid koji se sa unutrašnje i spoljašnje strane obrađuje materijalima u tanjem sloju. Znači, štedi se na količini materijala za malterisanje, a samim tim i na brzini izrade i sušenja gotovog zida. Unutrašnja strana zida se može gotovim masama (bez klasičnog ili mašinskog malterisanja) gletaricom obraditi u sloju 3-6 mm debljine.

Na osnovu iznetih prednosti, dobija se manja debljina gotovog zida, sa boljim termičkim karakteristikama, što ima za posledicu veću neto površinu stana. Za istu spoljnu ivicu zidova, dobija se veća korisna površina objekta.

U praksi na primeru stana površine od 60 m2 dobija se 4 m2 veće neto stambene površine na spoljnim zidovima, odnosno cca 7% veće neto površine objekata sa primeom punog YTONG sistema gradnje.

Termokamera pokazuje prednost

U praksi se ovi gubici mogu videti samo pomoću termovizijske kamere.

Termovizijska kamera snima toplotu na površini zida i prikazuje je u raznim bojama. Pomoću tih boja vidimo na snimku kuće gde toplota izlazi iz objekta.

U prikazu termovizijske kamere direktno se vidi prednost YTONG-a u vidu sprečavanja horizontalnog, ali i vertikalnog gubitka energije.

Ovo je razlog zašto YTONG realno sprečava mnogo veći gubitak toplote, iako drugi materijali po normativnom proračunu pokazuju iste termičke karakteristike.