Novo ruho za novosadsko porodilište "Betania"

Novosadsko porodilište, popularno zvano Betanija, do kraja godine dobiće novo ruho - osavremeniće se uslovi za pacijente, čime će biti rešen višedecenijski problem klinike, koja radi u teškim uslovima.

Nakon završetka obnove, u ovom delu će biti službe konzervativne ginekologije, preoperativne i postoperativne nege, laboratorija i ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku. Biće obnovljen i operacioni blok, sa novim salama za uvođenje u anesteziju i buđenje iz nje. U klinici će nakon rekonstrukcije biti 150 kreveta, a svaka soba će imati kupatilo. Da porodilištu nedostaje i mnogo zdravstvenih radnika, potvrdio je upravnik Zavoda za perinatologiju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vojvodine dr Tihomir Vejnović.

- U Betaniji se godišnje porodi blizu 7.000 žena i taj broj iz godine u godinu raste. Zato nedostaje mnogo medicinskih sestara, anesteziologa i ginekologa. U Evropi su retka porodilišta koja imaju više od 3.000 porođaja godišnje, a najviše je onih sa prosekom od 500 do 1.500 porođaja.

Uprkos svemu, profesionalnost u našim porodilištima je na visokom nivou, a prosečna smrtnost i teška oštećenja majki i beba svrstavaju Srbiju među visoko razvijene zemlje Evrope i sveta, uprkos niskom standardu života - rekao je Vejnović.

Korišten je YTONG Termoblok 30 cm.