Vojin Ćetković ekskluzivno: Zašto sam se odlučio za YTONG kuću

"Ja da ne sanjam verovatno ne bih radio ovo što radim i ne bih toliko uživao i u svom poslu i u životu. Mislim da ne bih imao od čega da živim ako ne sanjam."

Naš istaknuti pozorišni i filmski glumac, kao i savetnik ministra za ekologiju, Vojin Ćetkovic, ugostio nas je na svom placu, gde je u toku gradnja njegove porodične kuće. U idiličnom prirodnom okruženju, uočili smo čisto gradilište, belinu kuće od YTONG blokova, i predivan pogled koji se proteže sa placa, a Vojin nam objašnjava:

Nalazimo se u Čortanovcima, opština Inđija. Na samoj smo litici... dole je Dunav, vide se Karlovci, Novi Sad, Kovin, pomalo Titelski Breg, most na Beški.

Meni se izuzetno sviđa ovo mesto, ali to što se meni sviđa i nije toliko bitno, kao to koliko se svidelo mojoj porodici. Jeste bio moj san da napravim kuću, ali prvenstveno zbog dece to pravim. U Beogradu nemaju dvorište, i jednostavno hoću da svoje detinjstvo provedu na selu i na čistom vazduhu...


U daljem razgovoru otkriva nam da paralelno dok zida kuću radi i na drugom delu filma Montevideo, koji se očekuje u septembru ili oktobru ove godine.

Pitali smo ga kako je to moguće...

Cela kuća je sazidana za 3 nedelje... Neverovatno brzo se zida YTONG-om. Umesto klasične ploče koristio sam YTONG belu tavanicu koja je postavljna za jedan dan, a pritom sam dobio odličnu termoizolaciju prema tavanu. Dok sam doneo majstorima jagnje i prase, oni su završili postavljanje Bele tavanice do ručka. Dolazili su ljudi koji ovde i zidaju i grade i oni su bili u čudu kojom brzinom se zida i kako je sve čisto. Gradilište je čisto od samog početka. Prilikom gradnje nema mnogo ni vode, ni cementa, ni peska, tako da sam sačuvao dvorište maksimalno.
Svima koji razmišljaju o izgradnji kuće, Vojin savetuje:

Prvo što bih savetovao ljudima jeste da krenu da prave kuću. Onda bih savetovao da dobro razmisle... ja sam godinu dana razmišljao šta bih i kako bih... i kad sam izračunao šta ja očekujem od kuće, šta ja kao čovek očekujem od sebe, pošto se malo bavim i ekologijom i ubeđujem ljude da čuvaju životnu sredinu, onda sam birao materijal od kog bih ja gradio kuću.

Zašto ste izabrali YTONG termoblok 37,5cm?

Na nagovor svog druga koji je zidao YTONG-om, otišao sam na Sajam građevinarstva i tamo dobio sve potrebne informacije o tom materijalu. Od YTONG-a sam dobio celu logističku podršku, arhitektu, projekat... YTONG termoblok 37,5 cm sam izabrao jer je najkvalitetniji termoblok na tržištu i nije potrebna dodatna termoizolacija, na blok stavljam samo mrežicu i fasadu. U vremenu u kome živimo moramo da čuvamo energiju. Da čuvamo šume, ugalj, struju, a YTONG Termoblok nam omogućava da uštedimo 30% energije! Ja izbegavam da uključujem klimu i velika pogodnost je što nam ovde neće trebati klima uređaj.
Za porodične trenutke i momente uživanja sa prijateljima, Vojin je planirao:

Jedan deo kuće izlazi na male tribine. Te tribine sam napravio za 20-ak ljudi, i planirao da stavim jedno platno. Pošto moj drug ima pozorišnu scenu na svom placu i ima svoje pozorište, onda smo se dogovorili da ja napravim bioskop. Tu će se gledati filmovi, može i svetsko prvenstvo, naravno uz kotlić i ostalo.

Vojin Ćetković intervju