Xella Srbija sponzorisala manifestaciju "Beogradski dani Orisa"

Xella Srbija doo sponzorisala je manifestaciju "Beogradski dani Orisa", koja iz godine u godinu okuplja arhitekte i studente završnih godina arhitekture i Beograd stavlja na svetsku arhitektonsku scenu.

"Beogradski dani Orisa " međunarodni su arhitektonski simpozijum koji se u organizaciji firme Arhitekst, izdavača časopisa Oris, već treću godinu tradicionalno održava krajem marta u velikoj dvorani Doma sindikata u Beogradu.

"Beogradski dani Orisa" su zamišljeni kao jednodnevni niz predavanja eminentnih arhitekata koji izlažu svoje radove, stvaralačke pristupe i koncepte, problematizirajući temu gradnje kroz prizmu različitih autorskih pristupa. Na taj način je posetiocima pružena prilika da iz prve ruke čuju izlaganja najznačajnijih arhitekata današnjice, ostvarajući uvid u široki raspon recentnih arhitektonskih istraživanja i praksi. Visoki kriterijumi odabira predavača garantuju relevantnost "Beogradskih dana Orisa" kao vrednog kulturnog doprinosa kako u srpskom, tako i u internacionalnom kontekstu, pri čemu je simpozijum već tradicionalna prilika za okupljanje regionalne arhitektonske scene.

Uz predstavljanje vodećih dosega svetske arhitekture posebna ambicija "Dana Orisa" je prezentovanje i afirmiranje lokalne savremene arhitekture, te se na svakom simpoziju predstavi po jedan protagonist sa srpske i hrvatske arhitektonske scene.

Veliki broj arhitekata i interesenata za arhitekturu odlična su prilika za prezentaciju novih tehnologija, materijala i trendova iz područja arhitekture, građevinarstva, unutrašnjeg uređenja i srodnih područja. To dokazuju i sponzori "Beogradskih dana Orisa" kojih je iz godine u godinu sve više, zato i ne čudi što je Xella Srbija d.o.o prepoznala značaj ove manifestacije i podržala je kao jedan od sponzora.
Broj učesnika simpozijuma koji se uvećava najbolje pokazuje da "Beogradski dani Orisa" više nego uspešno promovšu savremenu arhitekturu i privlače pažnju stručne i šire javnosti.

Od 2010. i prvog izdanja Beogradskih dana Orisa , taj je godišnji arhitektonski simpozijum stalno rastao.

Ove godine pred 1218 posetilaca svoje projekte predstavili su:
  • Boris Podrecca (Austrija)
  • Alberto Campo Baeza (Španija)
  • Srđan Jovanović Weiss (Srbija)
  • Dva arhitekta (Hrvatska)
Simpozijum je prepoznat od relevantnih struktura, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Beograd od samih početaka podržavaju manifestaciju.

Otvorenje su svojim prisustvom uveličali g. Dejan Vasović, zamenik gradonačenika Beograda i gradski arhitekta i g. Dimitrije Tadić, savetnik koordinator za savremenu vizualnu umetnost i multimedije pri Ministarstvu kulture RS.

Ponosni smo na činjenicu da su brojni mediji u Srbiji i regionu prepoznali veličinu i važnost manifestacije u svojim najavama: Politika, Blic, B92, Gradologija, mojenterijer.rs.

Bitno je napomenuti da su uspostavljeni prijateljski odnosi sa svim relevantnim arhitektonskim i dizajnerskim društvima i organizacijama: BLOK, BINA, Mikser, Kulturni centar Beograda.