Predstavljani energetski efikasni Ytong materijali na seminaru o zelenoj gradnji

Održivi omotač zgrade smanjuje potrošnju energije

Predstavnici kompanije Xella Srbija – Ytong, održali su predavanje na temu "Savremeni materijali za energetski efikasnu gradnju" 29. juna u centru "Sava", u sklopu dvodnevnog predstavljanja održivih građevinskih materijala i sistema gradnje koji su dostupni na srpskom tržištu.

U okviru teme "Održivi omotač zgrade", drugog dana predavanja Dušan Đerić, predstavnik kompanije Xella Srbija – Ytong, govorio je o ekološkim Ytong materijalima koji u potpunosti zadovoljavaju sve kriterijume energetski efikasne gradnje i omogućavaju i do 50% uštede električne energije.

Na seminaru je predstavljen Ytong Termoblok PLUS 30 koji u samo jednom sloju od 30cm, bez dodatne termoizolacije, zadovoljava nove propisane vrednosti koeficijenta prolaza toplote u zidu - njegova "U" vrednost je tačno U=0,298 W/m2K.

Takođe je bilo reči i o jedinstvenom Ytong sistemu gradnje uz pomoć koga je moguće uštedeti i pametno investirati za budućnost. Svi Ytong materijali su namenjeni energetski efikasnoj i ekološkoj gradnji, a uz pomoć jedinstvene ponude kompanije, Ytong proizvodi doprinose brzoj i ekonomski isplativoj gradnji.

Neki od pomenutih su Ytong bela tavanica i Beli krov. Kao lagani materijali nezamenjivi su kada je reč o nadogradnji, rekonstrukciji ili modernizaciji, kao i kod izgradnje novih objekata. Primena sistema Ytong Bela tavanica i Beli krov omogućava značajne prednosti u odnosu na klasične sisteme izlivenih ploča i međuspratnih konstrukcija. Jedinstvene karakteristike predstavljaju mala težina konstrukcije (1,45 - 2,30 kN/m2) lagana, nosiva konstrukcija bez gornje betonske ploče, kao i jednostavna i brza ugradnja.

Dušan Đerić, predstavnik kompanije Xella Srbija istakao je da Ytong sistem gradnje omogućava brzu i ekološki efikasnu gradnju sa malim procentom otpada.

"Ono što je posebno važno je da je Ytong prirodan i neškodljiv građevinski materijal, potpuno bezopasan po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Prostor izgrađen Ytong-om obezbeđuje ugodnu mikroklimu, a svi materijali ispunjavaju kriterijume zelene gradnje", dodao je Đerić.

Xella Srbija – Ytong je članica Saveta za zelenu gradnju Srbije gotovo od nastanka udruženja u našoj zemlji. Kompanija Xella je među prvima na srpskom tržištu obezbedila jedinstvene i inovativne materijale koji zadovoljavaju sve standarde novog zakona o energetskoj efikasnosti zgrada koji će početi da se primenjuje od oktobra ove godine.