YTONG: Fabrika "Energo zelena" u Inđiji

Preduzeće "Energo zelena", u vlasništvu belgijske kompanije "Electrawinds" privodi kraju izgradnju fabrike za neškodljivo otklanjanje otpada u Inđiji. Prvo postrojenje ovog tipa u Srbiji, građeno je prema najstrožim ekološkim i bezbednosnim standardima.

Zahvaljujući ovoj fabrici, u našoj zemlji će godišnje biti obrađeno 150.000 tona životinjskog otpada koji nastaje u industriji mesa, dok če krajnji proizvod biti korišćen kao gorivo za proizvodnju energije.

Predviđeno je da će "Energo zelena" prvih godina rada izvoziti u Belgiju tehničku mast – gorivo za proizvodnju "zelene" struje, a kada Srbija 2015. postane član evropskog sistema za razmenu struje, fabrika u Inđiji moći će da svoju proizvodnju plasira i na domaće tržište.

"Energo zelena" će imati sopstveni transport iz preduzeća za obradu mesa. Transport i prerada biće po standardima EU - bez zagađivanja vazduha, vode i zemlje.

Građevinski radovi na postrojenju Energo zelene su završeni, a trenutno je u toku uređenje prostora koji okružuje fabriku.
U objekat je ugrađeno 400 m3 YTONG blokova - dimenzija 25 cm i 30 cm.

Očekuje se da probna proizvodnja otpočne narednog meseca, nakon čega sledi i zvanično puštanje fabrike u rad.