Rešenja iz Xelle: Kako postići energetski efikasnu gradnju

Xella je održala četvrti ciklus predavanja o savremenim materijalima za gradnju.

Srbija mora da uštedi energiju i unapredi zelenu gradnju, a inovativna ekološka rešenja u građevinskoj industriji, jedan su od najboljih načina za postizanje i ubrzanje energetske efikasnosti, zaključak je predavanja na temu "YTONG savremeni materijal za energetski efikasnu gradnju", u organizaciji kompanije Xella Srbija.

Predstavnici jedinog proizvođača gas betona u našoj zemlji, predstavili su jedinstveni YTONG sistem gradnje u čak devet gradova Srbije. U protekla tri meseca, seminari su održani u Novom Sadu, Zrenjaninu, Vršcu, Zaječaru, Pirotu, Kruševcu i Požarevcu, a zbog velikog interesovanja, u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije, organizovana su i predavanja u Valjevu i Šapcu.

Prema rečima Dušana Đerića, predstavnika kompanije Xella Srbija i jednog od predavača seminari su bili veoma posećeni, a posebno interesovanje privukle su specifične karakteristike YTONG materijala.

"Xella Srbija, od 2009. godine, organizuje predavanja na temu savremenog materijala za energetski efikasnu gradnju i moram da naglasim da je ove godine odziv bio veoma uspešan. Samo dva meseca posle dodeljivanja prvog energetskog pasoša u Srbiji, vlada veliko interesovanje za materijalima koji bi omogućili i ubrzali proces energetski efikasne gradnje, što pokazuje i veliki broj posetilaca našeg seminara. Veoma smo zahvalni svim učesnicima i verujem da će odziv i u narednim godinama biti samo veći", kazao je Đerić.
Savremeni materijali za budućnost

Licencirani građevinski inženjeri imali su priliku da se upoznaju sa specifičnim karakteristikama YTONG termoblokova PLUS 30 i PLUS 37,5 koji zadovoljavaju najstrože standarde novog Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada u Srbiji. Na seminaru su predstavljene i YTONG Multipor termoizolacione ploče za dodatnu izlolaciju, kao i njihov način upotrebe i područja primene.

YTONG, dobitnik ovogodišnje nagrade "Brands of the century", je svetski lider na tržištu u proizvodnji inovativnog sistema gradnje porobetonima. Osim materijala za brzu i ekonomičnu gradnju, u širokoj paleti proizvoda je i više od 40 različitih idejnih rešenja YTONG kuća, koje klijenti mogu odabrati uz besplatne savete arhitekata i stručnjaka u kompaniji Xella.