BINA 2018: OD COMMUNIS DO KOMUNIKACIJA

Tema Trinaeste Beogradske Internacionalne Nedelje Arhitekture bila je „Od Communis do Komunikacija“. Tema je posvećena komunikaciji u arhitekturi, komuniciranju arhitekturom i širenju i razmeni ideja o prostorima grada i njihovom korišćenju. Communis znači "zajedničko, zajednica, deljenje, a communicare "učiniti nešto zajedničkim". Ovom temom ističe se uloga arhitekte u zastupanju javnog interesa, povezanost drušvene uloge i komunikacija u arhitekturi kao i u procesima participacije sa građanima kao najvažnijih elementa razvoja arhitekture u budućnosti gradova.

Brojnim atraktivnim programima koji promovišu stalno preoblikovanje našeg životnog prostora uz učešće domaće i stručne javnosti iz oblasti arhitekture, građevinarstva i urbanizma, BINA se trudi da doprinese poboljšanju uslova života i odnosa prema okruženju u kojme živimo. Program obuhvata izložbe, predavanja, arhitektonske radionice za decu i studente, popularne šetnje kroz arhitekturu Beograda, komunikaciju sa istaknutim domaćim, evropskim i svetskim stručnjacima, predstavljanje savremenih materijala i tehnologija, kao i po neki iskorak u druge medije i predstavljanje arhitekture posredstvom muzike kroz BINA Docomomo koncerte. BINA izložbe posle predstavljanja u Beogradu putuju u druge gradove Srbije i regiona: Niš, Novi Sad, Vranje, Valjevo, Zrenjanin.

Među prijateljima manifestacije je i Xella Srbija d.o.o., u čije ime su Aleksandar Đikanović i Jelena Stanojević, održali predavanja na teme  „Ekološka gradnja“ i "Inovativna rešenja u proizvodnji energetski efikasnog materijala".
 
Beogradska internacionalna nedelja arhitekture traje od  10. do 31. maja.