YTONG: Izgradnja stambeno – poslovnog kompleksa „Blok 32“

U centralnoj zoni Novog Beograda, u toku je izgradnja još jednog arhitektonski izazovnog kompleksa. Gradnja stambeno-poslovnih objekata u Bloku 32, zvanično je otpočela u martu. Investitori ovog savremenog projekta su PMC Inženjering, iz Beograda i SPC – Arhiepiskopija Beogradsko-Karlovačka, a autor urbanističkog projekta stambeno-poslovnog komplekas je Arhitektonski fakultet u Beogradu.

 

Prema projektnoj dokumentaciji pomenuti kompleks će se zauzimati ukupnu bruto površinu od 36.701 m2, od čega je predviđeno za 8.403 m2 poslovni prostor, 16.203 m2 za stambenog prostora, dok će se podzemna garaža prostirati na 12.094 m2 i sadržati 322 parking mesta. 

Projektnim planom je predviđena gradnja objekta u formi otvorenog bloka, koji se sastoji od tri dominantna kubusa. Svi stanovi ovog multifunkcionalnog objekta su projektovani u duhu savremenog koncepta i luksuznog stanovanja. Prilikom gradnje korišćeni su Ytong materijali, koji su poznati po svom prirodnom sastavu i izuzetnim termičkim karakteristikama. 

Jedna od karakteristika objekta u Bloku 32, jesu velike ozelenjene terase koje obezbeđuju dovoljno dnevnog svetla i prirodnu ventilaciju, dodatno naglašavajući horizontalnu podelu na fasadi. Glavni ciljevi integracije arhitekture i zelenila je promocija ekološke održivosti, podizanje svesti o upotrebi energije i zaštiti životne sredine.

Izvor i fotografija: Blok32.rs