Konferencija Saveta za zelenu gradnju Srbije: “Kako gradimo sutra?”

U Beogradu je juče, 25.septembra, u Kulturnom centru Beograda, održana godišnja konferencija zelene gradnje, pod nazivom „Kako gradimo sutra“.

SGBC Xella

Učesnici PANELA “PROIZVODNJA I GRADNJA” iz kompanija Alumil, Xella, Sika i Konstruktor, kao i profesor sa Građevinskog fakulteta, stavili su akcenat na smanjenje emisije CO2 pri proizvodnji materijala i gradnji, kao i na društvenu odgovornost kompanija. Najkorišćeniji materijal na svetu je beton (oko 20 milijardi tona godišnje).

U ime kompanije Xella prezentaciju je održao Edin Dalifi, koji je tom prilikom istakao da je misija kompanije Xella održiva proizvodnja i gradnja.

"Preduzeli smo niz mera kako bi naša proizvodnja u Vreocima bila održiva, a jedna od njih je korišćenje vodene pare iz postrojenja koje zagreva Lazarevac. Sve sirovine se nabavljaju lokalno, veoma blizu našeg proivodnje. Naši YTONG blokovi imaju izuzetne termičke karakteristike, negorivost, ekološki sastav. U proizvodnji koristimo i 75% našeg otpada, čime se dodatno smanjuju emisije CO2.", rekao je Dalifi.

Učesnici su se složili da im je zajednički cilj smanjenje potrošnje energije i efikasnije korišćenje otpada. Problem je što Srbija nema stacionarna reciklažna postrojenja i nedostaju ekonomske mere i podsticaji. Potrebno je da postoji generisanje otpada tokom gradnje i rušenja.