Čuvena fabrika čokolade "Beri Kalebo" u Novom Sadu gradi se YTONG blokovima

Gradnja fabrike čokolade, čuvene švajcarske kompanije "Beri Kalebo" (Barry Callebaut), počela je tokom jula ove godine, nakon završetka pripremnih radova. U pitanju je najveća fabrika čokolade u ovom delu Evrope, koja će se nalaziti pored Zrenjaninskog puta, u postojećoj industrijskoj zoni Novog Sada.

barry-callebaut-fabrika

Foto: barry-callebaut.com

Za gradnju ovog objekta koristiće se YTONG blokovi dimenzija 25, 20 i 12 cm, na pozicijama unutrašnjih i dela spoljnih zidova, pa će tako još jedan značajan projekat u našoj zemlji biti građen proizvodima iz Xella asortimana.

Projektant na ovom građevinskom projektu je firma "Mašinoprojekt", dok je izvođač radova kompanija "Energogroup". Očekuje se da završetak radova na izgradnji fabrike bude krajem 2020. godine, a opredeljenje da se fabrika gradi upravo YTONG blokovima još jedan je dokaz da se karakteristike Xella asortimana prepoznaju u domenu svih tipova gradnje.

Kompanija "Bari Kalebo" ima svoje fabrike u više od 30 zemalja, a izgradnjom fabrike u Novom Sadu, Srbija će se pridružiti tom lancu fabrika koji zapošljava oko 11.500 radnika. Inače, ova švajcarska kompanija sa sedištem u Cirihu nastala je 1996. godine spajanjem belgijske kompanije "Kalebo" (Callebaut) i francuske kompanije "Kakao Beri" (Cacao Barry).