Xella Srbija d.o.o.

Velika međunarodna kompanija iz Nemačke Xella Group, kupila je 2004. godine preduzeće Kolubara-Gasbeton a.d. u Vreocima nadomak Beograda. Preduzeće zvanično menja ime u Xella Srbija d.o.o. 2005. godine i postaje deo  međunarodnog holdinga Xella Group.

Sa 96 pogona u 20 zemalja i organizovanom prodajom u više od 30 zemalja, Xella je jedan od svetskih lidera u građevinskoj industriji.

Xella Srbija d.o.o. od 2006. godine proizvodi i prodaje najkvalitetniji zidni građevinski materijal pod imenom YTONG, a nešto kasnije upotpunjuje svoju paletu proizvoda sa Multipor i Silka brendovima.  Fabrika u Vreocima predstavlja jedanod najvećih proizvodnih pogona građevinskog materijala u Srbiji, sa godišnjim kapacitetom od 250.000m3 Ytong bloka.U svom sastavu preduzeće ima razgranutu prodajnu mrežu na čitavoj teritoriji Republike Srbije i Crne Gore.

Tehnologija u Xella Srbiji istovetna sa onom u Nemačkoj - sve je standardizovano prema najvišem evropskom modelu, i nema nikakve razlike u proizvodnji za srpsko i zapadno tržište. Standard kvaliteta je određen prema nemačkom uzorku, takozvanoj DIN normi, koja je mnogo strožija u odnosu na druge zapadno-evropske standarde.

Važno je napomenuti da se kvalitet proizvoda kontroliše svakodnevnim internim kontrolama i periodičnim certifikovanjem od strane vodećih Instituta u Srbiji za ispitivanje kvaliteta proizvoda.